Cum sa lacuim parchetul

 

Pas cu pas: Cum sa lacuim parchetul

Renovarea pardoselilor din lemn si parchet poate parea o operatiune complicata, dar in aceeasi masura poate oferi foarte multe satisfactii. Urmati instrucţiunile noastre pas cu pas si descoperiti frumusetea ascunsa in vechile dumneavoastra pardoseli din lemn
Lista materiale necesare:
Rola pentru aplicare lac pe baza de apa
Maner extensibilPensula mica
Hartie abraziva granulatie 150
Aspirator
Carpa umeda ce nu lasa scame
Manusi, ochelari de protectie si botosei de unica folosinta
Pregatire
Slefuirea cu atentie si pregatirea pardoselei reprezinta cheia pentru obtinerea suprafetei perfecte. Asigurati-va ca slefuiti pana la lemnul crud. Dupa slefuire, aspirati cu atentie parchetul pe intreaga sa suprafata pentru colectarea prafului. Lacuiti parchetul avand o temperatura a incaperei cuprinsa intre 18-25°C.Trageti perdelele si storurile pentru a evita expunerea directa la soare a suprafetei proaspat lacuite.
Astuparea rosturilor
Pentru a repara sau a umple rosturile dintre lamelele de parchet, amestecati rumegus rezultat din slefuirea parchetului cu chitul de rosturi Bona Wood Filler Mix. Cel mai potrivit rumegus este cel provenit de la slefuirea cu masina de margini. Pentru golurile foarte mari utilizati Bona Wood MasticLacuirea parchetului

Agitati recipientul si lasati-l nemiscat timp de 5-10 minute inainte de aplicare. Pe lemnul crud se aplica intai Bona Grund pentru parchet intr-un strat. Aplicati grundul sistematic si fara intreruperi. Planificati aplicarea tinand cont de unde veti incepe si unde veti iesi din incapere.
1. Aplicati grundul de-a lungul marginilor de la capatul indepartat al incaperii. Utilizati o pensula sau o rola mica. Nu lacuiti toate marginile deodata!
2. Imersati rola in recipient si aplicati grundul uniform, fara a apasa pe rola, perpendicular pe fibra lemnului.
3. Uniformizati aceeasi secţiune trecand inca o data cu rola dar pe lungimea fibrei lemnului, fara a mai adauga grund. Ridicati si asezati rola cu atentie.
4. Repetati pasii 1-3 pentru alti 2 metri. Suprapuneti aplicarea cu sectiunea anterioara pentru o tranzitie uniforma. Repetati pana cand intreaga suprafata a fost acoperita.
5. Lasati sa se usuce timp de 2-3 ore.
6. Efectuati o slefuire usoara a suprafetei de parchet tratat folosind hartie abraziva granulatie 150.
7. Aspirati pardoseala din lemn si apoi steegeti cu o carpa umeda.
8. Aplicati un strat de Lac Bona pentru Parchet si Mobila in acelasi mod ca si grundul si apoi lasati sa se usuce. In zonele cu trafic redus, doua straturi de lac sunt de obicei suficiente. Pe suprafetele supuse unei uzuri ridicate este recomandata aplicarea unui al treilea strat.
Cand pot iarasi sa merg pe parchet?
In conditii normale, suprafata de parchet poate suporta trafic usor după 8 ore. Dupa 24 de ore se poate reaseza mobilierul usor iar cel greu dupa alte cateva zile. Finisajul ajunge la maturitate deplina dupa o saptamana si atunci se poate acoperi cu covor.
Intretinerea periodica
Mentineti frumusetea parchetului dumneavoastra
Curatati in mod regulat pardoseala din lemn prin aspirare sau stergerea cu o matură moale sau cu Laveta Bona de curatat praf. Cand este necesar, pulverizati Detergent Bona pentru parchet si curatati cu un Mop Bona. Daca parchetul necesită improspatare, aplicati un strat de Bona Polish sau Bona Tratament revigorant pentru parchet ce reda lustrul lemnului