Cum sa uleiem parchetul

Renovarea unei pardoseli din lemn poate parea un lucru complicat, dar rasplata va fi pe masura. Urmati instructiunile noastre pas-cu-pas despre cum sa uleiem parchetul si descoperiti frumusetea acestuia.

Lista materiale necesare:

  • Aplicator din cauciuc sau spaclu din otel inoxidabil
  • Pensula mica
  • Carpe din bumbac ce nu lasa scame
  • Manusi si ochelari de protectie
  • Botosei de unica folosinta - protectie incaltaminte
  • Sac de plastic cu apa pentru depozitare carpe uzate 

Instructiuni

 

Sanding

Vacuum the floor

Pasul 1: Pregatire

Slefuirea si pregatirea atenta a pardoselei reprezinta cheia obtinerii unei suprafete de parchet perfecte. Asigurati-va ca ati slefuit pana la lemnul crud. Dupa slefuire, aspirati atent suprafata astfel incat sa fie curata si fara praf sau rumegus. Aplicati finisajul avand in camera o temperatura cuprinsa intre 18-25°C. Trageti storurile sau draperiile pentru a evita expunerea directa la soare a suprafetei.

Efect de albire

Pentru obtinerea unui efect mai puternic de albire decat ati obtine prin aplicarea uleiului alb, folositi solutia Bona White Wash inainte de a uleia parchetul. Bona White Wash este pe baza de apa si se usuca foarte repede.

Astuparea rosturilor

Pentru a repara sau a umple rosturile dintre lamelele de parchet, amestecati rumegus rezultat din slefuirea parchetului cu chitul de rosturi Bona Wood Filler Mix. Cel mai potrivit rumegus este cel provenit de la slefuirea cu masina de margini. Pentru golurile foarte mari utilizati Bona Wood Mastic.

Stir the oil

Pasul 2: Aplicarea uleiului pentru parchet

Amestecati uleiul inainte de utilizare. Folositi o spatula pentru amestec.

Apply the oil Aplicati uleiul sistematic si fara intreruperi. Suprafetele mai mari de 30m2 trebuiesc uleiate pe sectiuni si Nu dintr-o singura trecere.

 

Spread the oil Turnati uleiul pe parchet si apoi intindeti-l intr-un strat subtire folosind aplicatorul cu lama de cauciuc sau spaclul din otel inoxidabil. Pentru uleierea marginilor si colturilor folositi o pensula.

 

Dry Asteptati 15 minute pentru ca lemnul sa absoarba uleiul. Nu lasati ulei baltit pe suprafata. Daca este necesar, mai faceti o aplicare de ulei pana cand lemnul devine saturat. Dupa 10-15 minute, de la ultima aplicare, stergeti surplusul de ulei folosind o carpa de bumbac bun-absorbanta si care nu lasa scame. Asigurati o buna ventilare a incaperii si astepati uscarea finisajului.

 

ATENTIE: Risc de autoaprindere! Carpele folosite si alte materiale textile contaminate cu ulei trebuiesc plasate in sac cu apa sau container metalic sigilat, imediat dupa utilizare!

Cand poate fi reutilizata pardoseala de parchet?

Pardoseala poate suporta trafic usor dupa 24 de ore de la ultima aplicare. Dupa 48 de ore se poate reaseza mobilierul dar asteptati 1 saptamana inainte de acoperire cu covoare. Curatarea cu mop umed se poate face dupa o saptamana.

NOTA: Daca suprafata este data in folosinta prematur, uleiul paote iesi la suprafaat. Stergeti imediat uleiul atunci cand il observati. Uleiul uscat se poate dizolva cu ulei proaspat sau se poate slefui usor zona respectiva si apoi tamponati cu ulei.

Maintenance

Pasul 3: Intretinerea periodica

Pentru curatarea zilnica folositi metode uscate precu aspiratorul sau laveta Bona pentru curatarea prefului.

 

Bona Cleaner Parchetul uleiat trebuie mentinut saturat. Folositi o solutie de curatare adecvata precum Bona Detergent pentru pardoseli uleiate care curata si mentine suprafata de lemn in bune conditii. Nu curatati cu solutii ” multi-functionale” deoarece acestea indeparteaza si grasimea naturala a suprafetei.

Pentru a evita ca pardoseala sa devina mohorata si uscata, aplicati regulat un strat deBona Revigorant pentru pardoseli uleiate, astfel cresteti rezistenta suprafetei la apa si murdarie. Cele mai bune rezultate sunt obtinute prin tratarea suprafetei inainte de a deveni mohorata sau uscata si nu dupa aceea.

1. Curatati pardoseala cu Bona Detergent pentru pardoseli uleiate si  laveta de  curatare albastra.
2. Umeziti laveta cu Bona Revigorant pentru pardoseli uleiate.
3. Pulverizati Bona Revigorant pentru pardoseli uleiate pe pardoseala si apoi intindeti cu laveta. Aplicati un strat uniform pe intreaga suprafata de parchet.