Cum sa vopsim parchetul

Pas cu pas: Cum sa vopsim parchetul

Renovarea pardoselilor din lemn si parchet poate parea o operatiune complicata, dar in aceeasi masura poate oferi foarte multe satisfactii. Urmati instrucţiunile noastre pas cu pas si descoperiti frumusetea ascunsa in vechile dumneavoastra pardoseli din lemn.
Lista materiale necesare:
Rolă fina cu par scurt
Maner extensibil
Pensulă mica
Hartie abraziva granulatie 150
Aspirator
Carpa umezita, fara scame
Manusi, ochelari de protectie si botosei de unica folosinta
Pregatire
Slefuirea cu atentie si pregatirea pardoselei reprezinta cheia pentru obtinerea suprafetei perfecte. Asigurati-va ca slefuiti pana la lemnul crud. Dupa slefuire, aspirati cu atentie parchetul pe intreaga sa suprafata pentru colectarea prafului. Vopsiti parchetul avand o temperatura a incaperei cuprinsa intre 18-25°C.Trageti perdelele si storurile pentru a evita expunerea directa la soare a suprafetei proaspat vopsite.
Astuparea rosturilor
Pentru a repara sau a umple rosturile dintre lamelele de parchet, amestecati rumegus rezultat din slefuirea parchetului cu chitul de rosturi Bona Wood Filler Mix. Cel mai potrivit rumegus este cel provenit de la slefuirea cu masina de margini. Pentru golurile foarte mari utilizati Bona Wood Mastic.
Vopsirea parchetului
Pardoseli din lemn netratate
Agitati recipientul. Asteptati 5-10 minute sa dispara bulele de aer  inainte de aplicare.
Nota: Pe lemnul netratat se aplica Bona Grund pentru parchet ca strat initial.
Aplicati grundul in sectiuni, fara intreruperi. Planificati aplicarea tinand cont de unde veti incepe si veti iesi din incapere.
1. Aplicati grundul de-a lungul marginilor de la capatul indepartat al incaperii. Utilizati o pensula sau o rola mică. Nu vopsiti toate marginile dintr-o singura trecere!
2. Imersati rola in recipient si distribuiti uniform grundul pe prima sectiune urmand directia fibrei lemnului. Ridicati si lasati jos rola cu atentie.
3. Repetati pasii 1-2. Suprapuneti aplicarea pe noua sectiune cu sectiunea anterioara pentru o tranzitie uniforma. Repetati pana cand intreaga suprafata a fost grunduita. Lasati sa se usuce timp de 2-3 ore.
4. Faceti o slefuire usoara a pardoselei utilizand hartie abraziva granulatie 150.
5. Aspirati parchetul si apoi stergeti cu o carpa umeda.
6. Aplicati doua straturi de vopsea in acelasi mod cu grundul si lasati sa se usuce.

Suprafete deja lacuite sau vopsite
Pardoselile din lemn deja lacuite sau vopsite pot fi vopsite direct. Totusi, inainte de a vopsi parchetul, faceti un test pentru a verifica daca aderenta vopselei este satisfacatoare. Curatati parchetul si slefuiti usor in cateva locuri suprafata. Vopsiti parchetul pe zonele slefuite. Dupa 24 de ore de la vopsire, zgariati usor suprafata cu o moneda. Daca vopseaua ramane ferm atasata de parchet, aderenta este satisfacatoare si activitatea poate continua. Daca vopseaua se exfoliaza, este necesara slefuirea pardoselei pana la lemnul crud inainte de a aplica vopseaua.
1. Curatati riguros parchetul cu Bona Detergent pentru parchet. Repetati daca este necesar.
2. Frecati suprafata cu hartie abraziva de granulaţie 120-150. Asigurati-va ca nu ati omis nici o zona neslefuita.

3. Indepartati praful.
4. Aplicati 1-2 straturi de vopsea.
Cand pot iarasi sa merg pe parchet?
In conditii normale, suprafata de parchet poate suporta trafic usor după 8 ore. Dupa 24 de ore se poate reaseza mobilierul usor iar cel greu dupa alte cateva zile. Finisajul ajunge la maturitate deplina dupa o saptamana si atunci se poate acoperi cu covor.
Întreţinerea periodică
Mentineti frumusetea parchetului dumneavoastra
Curatati in mode regulat pardoseala din lemn prin aspirare sau stergerea cu o matură moale sau cu Laveta Bona de curatat praf. Cand este necesar, pulverizati Detergent Bona pentru parchet si curatati cu un Mop Bona. Daca parchetul necesită improspatare, aplicati un strat de Bona Polish ce reda lustrul lemnului.